General-Science

adv

Competetivite Examination Important Science MCQ

1. A person is hurt on kicking a stone due to-

(A) Velocity
(B) Inertia
(C) Reaction
(D) Momentum

Ans- C

2. The book "La Balancitta" was written by-

(A) Sir Issac Newton
(B) Archimedes
(C) Galileo Galilei
(D) E. Rutherford

Ans- C

3. The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in-

(A) Conductivity
(B) Capacitance
(C) Resistance
(D) Current

Ans- D

4. The value of Universal Gravitation constant was first found by-

(A) Sir Issac Newton
(B) Henry Cavendish
(C) Galileo Galilei
(D) Sir J. J. Thomson

Ans- B

5. Which of the following is an example for cantilever beam?

(A) Diving board
(B) Bridge
(C) See-saw
(D) Common balance

Ans- A

6. The value of gravitational acceleration at surface of earth is-

(A) 2.1 meter/square second
(B) 6.8 meter/square second
(C) 9.8 meter/square second
(D) Zero

Ans- C

7. It is difficult to cook rice-

(A) At the top of a mountain
(B) At Sea level
(C) Under a mine
(D) None of these

Ans- A

8. The ratio of the weight of an object on surface of earth and moon is-
(A) 1/2
(B) 1/4
(C) 1/6
(D) 1/8

Ans- C

9. The instrument used to see the distant objects on the Earth is-

(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) Compound microscope
(D) Simple microscope

Ans- A

10. A dynamo is a device which-

(A) Converts mechanical energy into heat
(B) Coverts electrical energy into heat
(C) Converts mechanical energy into electrical energy
(D) Converts electrical energy into mechanical energy

Ans- C


Important science Questions for UPSC & other PSC competitive exams

1. The elements which are liquid at room temperature-

A. Mercury & Gallium
B. Mercury & Cesium
C. Mercury & Bromine
D. Mercury & Sodium

Ans: C

2. The substance such as metals from which wires can be drawn are called-

A. Mallable
B. Ductile
C. Sonorous
D. Brittle

Ans: B

3. The substances which can be hammered into thin sheet, are known as-

A. Mallable
B. Ductile
C. Sonorous
D. Brittle

Ans: A

4. The only metal which is liquid at room temperature-

A. Bromine
B. Gallium
C. Mercury
D. Cesium

Ans: C

5. Which one is not a chemical change?

A. Rusting of almirah
B. Electrolysis of water
C. Burning of fuel
D. Melting of butter

Ans: D

6. Which one is known as quick lime?

A. Calcium Oxide
B. Calcium Hydroxide
C. Calcium Carbonate
D. Calcium Chloride

Ans: A

7. Which one is known as baking powder?

A. Sodium Oxide
B. Sodium Hydroxide
C. Sodium Carbonate
D. Sodium Bicarbonate

Ans: D

8. Alpha particle scattering by gold leaf experiment resulted the invention of-

A. Electron
B. Neutron
C. Proton
D. Nucleus

Ans: D

9. Which one is not a sub atomic particle?

A. Electron
B. Neutron
C. Proton
D. Photon

Ans: D

10. Credit for the discovery of proton goes to-

A. Newton
B. Goldstien
C. Rutherford
D. Thomson

Ans: B



Science General Knowledge-
What is dry ice & what are its uses?

Dry ice is the solid form of carbon dioxide. It is also called as " Cardice " or as " card ice ".
At temperatures below −56.4 °C (−69.5 °F) and at below 5.13 atm pressure (the triple point ), carbon dioxide gas changes from a solid to a gas with not converting into liquid, through a process called sublimation.

Uses of Dry Ice-

*. Dry ice is used primarily as a cooling agent. It is useful for preserving frozen foods, ice cream, etc., where mechanical cooling is unavailable.
*. To remove floor tiles.
*. To remove skin imperfections.
*. In the poultry industry.
*. To lengthen the life of wet ice.
*. To make fog in the entertainment industry.
*. To shrink metal.
*. To retard chemical catalysts.
*. As a mosquito attractant for traps.
*. By airline caterers to keep food chilled.
*. By blood banks for shipping the blood.
adv
Post a Comment