General Science Gk

adv

Science General Knowledge-
What is dry ice & what are its uses?

Dry ice is the solid form of carbon dioxide. It is also called as " Cardice " or as " card ice ".
At temperatures below −56.4 °C (−69.5 °F) and at below 5.13 atm pressure (the triple point ), carbon dioxide gas changes from a solid to a gas with not converting into liquid, through a process called sublimation.

Uses of Dry Ice-

*. Dry ice is used primarily as a cooling agent. It is useful for preserving frozen foods, ice cream, etc., where mechanical cooling is unavailable.
*. To remove floor tiles.
*. To remove skin imperfections.
*. In the poultry industry.
*. To lengthen the life of wet ice.
*. To make fog in the entertainment industry.
*. To shrink metal.
*. To retard chemical catalysts.
*. As a mosquito attractant for traps.
*. By airline caterers to keep food chilled.
*. By blood banks for shipping the blood.



General Science Gk MCQ test
General Science Quiz - GK Multiple Choice Questions with Answers
Basic General Knowledge Quiz - GK Multiple Choice

1. Kilowatt hour (kWh) represents the unit of
(a) power
(b) impulse
(c) momentum
(d) none of these
Ans. (d)

2. A body moves through a distance of 3 m in the following different ways.
In which case is the maximum work done?
(a) When pushed over an inclined plane.
(b) When lifted vertically upward.
(c) When pushed over smooth rollers.
(d) When pushed on a plane horizontal surface.
Ans. (b)

3. A wound watch spring has _____ energy.
(a) mechanical
(b) kinetic
(c) potential
(d) kinetic and potential
Ans. (c)

4. When the time taken to complete a given amount of work increases, then,
(a) power increases
(b) power decreases
(c) energy increases
(d) energy decreases
Ans. (b)

5. The moon revolves around the earth because the earth exerts a radial force
on the moon. Does this perform work on the moon?
(a) No
(b) Yes, sometimes
(c) Yes, always
(d) Cannot be decided
Ans. (a)

6. The K.E. of a body is increased most by doubling its
(a) mass
(b) weight
(b) speed
(d) density
Ans. (c)

7. A lifts a doll from the floor and places it on a table. If the weight of the
doll is known, what else does one need to know in order to calculate the
work A has done on the doll?
(a) The time required
(b) Height of the table
(c) Mass of the ball
(d) Cost of the doll or the table
Ans. (b)

8. The unit of power is
(a) watt per second
(b) jou1e
(c) kilo joule
(d) watt
Ans. (d)

9. A raised hammer posses
(a) K.E. only
(b) gravitational P.E.
(c) electrical energy
(d) sound energy
Ans. (b)

10. With the increase in temperature, the density of a substance, in general,
(a) increases
(b) decreases
(c) first increase then decreases
(d) first decrease then increases
Ans. (b)

11. The normal temperature of the human body is
(a) 37°C
(b) 98°C
(c) 368K
(d) none of these
Ans. (a)

12. A circular disc of copper has a symmetrical hole at its centre. The disc is
uniformly heated. The diameter of the hole will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain the same
(d) become indeterminate
Ans. (a)

13. When water is heated from 0°C, its volume
(a) increases
(b) decreases till 4°C
(c) remains the same
(d) first increases then decreases
Ans. (b)

14. The most commonly used thermometric substance is
(a) water
(b) alcohol
(c) mercury
(d) none of these
Ans. (c)

15. In summer, the clocks
(a) become slow
(b) become fast
(c) gives correct time
(d) lose time
Ans. (a)

16. Glaciers always melt at the __________ first.
(a) top surface
(b) sides
(c) bottom
(d) middle surface
Ans. (c)

17. When air is saturated, it cannot hold
(a) more water Vapour
(b) more air
(c) more carbon dioxide
(d) more oxygen
Ans. (a)

18. At dew point. RH is
(a) 10%
(b) 20%
(c) 50%
(d) 100%
Ans. (d)

19. Burning of a meteorite in the earth’s atmosphere is an example of change of
(a) heat energy into kinetic energy
(b) kinetic energy into heat energy
(c) kinetic energy into potential energy
(d) potential energy into heat energy
Ans. (b)


20. Soda bottles are made of thick glass so that they can withstand the
(a) pressure in summer
(b) temperature in summer
(c) decrease in viscosity
(d) increase in potential energy
Ans. (a)
adv
Post a Comment