General Knowledge, GENERAL AWARENESS MCQs

adv

GENERAL AWARENESS MCQs


1: What is called as the “Roof of the World”?

  1. Indira Point
  2. Kanchenjunga
  3. Pamir Knot
  4. Indira Col
Answer: 3.  Pamir knot
2: The illustrious names of Aryabhatta and Varahamihir are associated with the age of the

  1. Guptas
  2. Kushanas
  3. Mauryas
  4. Palas
Answer: 1.  Guptas
3: Who generally acknowledged as the pioneer of local self government in modern India?

  1. Ripon
  2. Mayo
  3. Lytton
  4. Curzon
Answer:  1.  Ripon
4: Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form?

  1. Article 16
  2. Article 17
  3. Article 18
  4. Article 15
Answer: 2.  Article 17
5: The idea of Pakistan was first conceived by

  1. Muhammad Iqbal
  2. M. A. Jinnah
  3. Shaukat Ali
  4. Aga Khan
Answer: 1.  Muhammad Iqbal
6: Which of the following countries has introduced “Direct Democracy”?

  1. Russia
  2. India
  3. France
  4. Switzerland
Answer: 4.  Switzerland
7: Inflation occurs when aggregate supply is

  1. More that aggregate demand
  2. Less than aggregate demand
  3. Equal to aggregate demand
  4. None of the above
Answer: 2.  More that aggregate demand
8: Which State has the lowest per capita income in India?

  1. Bihar
  2. Orissa
  3. Rajasthan
  4. Gujrat
Answer: 2.  Orissa
9: In the budget figures of the Government of India, fiscal deficit is

  1. Total expenditure – total receipts
  2. Revenue expenditure – revenue receipts
  3. Capital expenditure – capital receipts + market borrowings
  4. Sum of budget deficit and Government’s market borrowings and liabilities
Answer: 1.  Total expenditure – total receipts
10: The eighth Joint Economic Group dialogue between China and India was held in January 2010 in Beijing, China after a gap of

  1. two years
  2. three years
  3. four years
  4. five years
Answer: 3.  four years
11: According to the recently released World Bank Report, the Chinese economy grew by the close of fourth quarter of 2009 at the rate of

  1. 9.7 percent
  2. 10.7 percent
  3. 10.8 percent
  4. 11 percent
Answer: 2.  10.7 percent
12: As per the quality of life Index 2010, which was released worldwide in January 2010, the united States occupies the

  1. Second Place
  2. Third Place
  3. Fifth Place
  4. Seventh Place
Answer: 4. Seventh Place
13: The India-France deal for civil nuclear corporation, which came into force in January 2010, had been signed between the two countries in

  1. September 2008
  2. October 2008
  3. November 2008
  4. December 2008
Answer: 1. September 2008
14: Wodeyars were the ruler of

  1. Princely State of Mysore
  2. Princely State of Travancore
  3. Vijayanagaram
  4. None of these
Answer: 1. Princely State of Mysore
15: “Black Pagoda” is in

  1. Egypt
  2. Srilanka
  3. Madurai
  4. Konark
Answer: 4. Konark
16: The meeting of the Rajya Sabha are presided over by the

  1. President
  2. Vice President
  3. Prime Minister
  4. Speaker
Answer: 2. Vice President
17: Lunar eclipse occurs on

  1. A new moon day
  2. A full moon day
  3. A half moon day
  4. both 1 and 2
Answer: 2. A full moon day
18: Which of the following crops helps in nitrogen fixation?

  1. Rice
  2. Wheat
  3. Beans
  4. Maize
Answer: 3. Beans
19: Detroit in the U. S. A. is known as the city of

  1. Motor Car
  2. Lights
  3. Aeroplanes
  4. Rockets
Answer: 1. Motor Car
20: The term “Fourth Estate” refers to

  1. Backward States
  2. Judiciary
  3. Press
  4. Tea Estate
Answer: 3. Press
21: SAIL’s plant in Karnataka is situated at

  1. Bangalore
  2. Bhadravati
  3. Belgaum
  4. Hubli
Answer: 2. Bhadravati
22: At which of the following place Rajiv Gandhi died of human bomb explosion?

  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Sriperumbudur
  4. Colombo
Answer: 3. Sriperumbudur
23: Who is not the Speaker of the Lok Sabha ever?

  1. Somnath Chatterjee
  2. P. A. Sangma
  3. Meira Kumar
  4. Sushma Swaraj
Answer: 4. Sushma Swaraj
24: The Governor General associated with the abolition of slavery was

  1. Cornwallis
  2. Bentinck
  3. Dalhousie
  4. Rippon
Answer: 2. Bentinck
25: The name of India’s first carrier is

  1. INS Vikrant
  2. INS Nilgiri
  3. INS Kukri
  4. INS Himgiri
Answer: 1. INS Vikrant
26: The general direct flow of summer monsoon in India is -

  1. From South to North
  2. From South West to South East
  3. From South East to South West
  4. From South West to North East
Answer: 2 From South West to South East
27: World No-Tobacco Day is observed on -

  1. May 25
  2. May 31
  3. May28
  4. May 24
Answer: 2. May 31
28: Which one of the following ecosystems covers the largest area of the earth’s surface?

  1. Desert Ecosystem
  2. Grassland Ecosystem
  3. Mountain Ecosystem
  4. Marine Ecosystem
Answer: 4. Marine Ecosystem
29: With which game is the Double Fault associated?

  1. Lawn Tennis
  2. Football
  3. Cricket
  4. Hockey
Answer: 2. Football
30: Where is the oldest oil refinery in India located?

  1. Digboi
  2. Cochin
  3. Mathura
  4. Guwahati
Answer: 1. Digboi
31: The Siwaliks stretch between -

  1. Indus and Sutlaj
  2. Potwar basin and Teesta
  3. Sutlaj and Kali
  4. None of these
Answer: 2. Potwar basin and Teesta
32: Thalassaemia is a hereditary disease affecting -

  1. Blood
  2. Lungs
  3. Heart
  4. Kidney
Answer: 1.  Blood
33: Polythene is industrially prepared by the polymerization of -

  1. Methane
  2. Styrene
  3. Acetylene
  4. Ethylene
Answer: 4. Ethylene
34: In cricket the length of pitch between the two wickets is -

  1. 24 yards
  2. 23 yards
  3. 22 yards
  4. 21 yards
Answer: 3.  22 yards
35: Which one of the following is not the official language of the United Nations Organisation?

  1. Arabic
  2. Chinese
  3. Portuguese
  4. Spanish
Answer: 3.  Portuguese
36: Which countries are separated by Mac Mohan Line?

  1. India and Pakistan
  2. China and Tibet
  3. India and China
  4. India and Bangladesh
Answer: 3.  India and China
37: Which one of the following is a water soluble vitamin?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin D
  4. Vitamin K
Answer: 2. Vitamin C
38: Among the following who was the Speaker in two Lok Sabhas?

  1. Rabi Ray
  2. Shivraj Patil
  3. P. A. Sangma
  4. G. M. C Balyogi
Answer: 4.  G. M. C Balyogi
39: ‘Lakshya’ which is part of Indian Defence System is

  1. Surface of air missile
  2. Missile Firing Submarine
  3. multi Barrel rocket System
  4. Pilot-less target aircraft
Answer: 4. Pilot-less target aircraft
40: Which one of the following states has only one representatives each in Lok Sabha?

  1. Manipur, Meghalaya
  2. Himachal Pradesh and Jammu Kashmir
  3. Arunachal Pradesh and Tripura
  4. Mizoram and Nagaland
Answer: 4.  Mizoram and Nagaland
41: Who among the following is known as the guardian of the Public Purse in India?

  1. The Comptroller and Auditor General of India
  2. The President
  3. The Minister of Finance
  4. The parliament
Answer: 1.  The Comptroller and Auditor General of India
42: Biological Oxygen demand (BOD) is used as a standard measure of

  1. Oxygen level in forest System
  2. Oxygen level in animals
  3. Oxygen level in water system
  4. Oxygen level in atmosphere
Answer: 3.  Oxygen level in water system
43: Which of the following Crops is of Kharif Season?

  1. Soyabean
  2. Linseed
  3. lentil
  4. Mustard
Answer: 1.  Soyabean
44: Fruit most suitable for making jelly is

  1. Papaya
  2. Karunda
  3. Mango
  4. Banana
Answer: 3.  Mango
45: Who was the first chief Justice of Supreme court of Calcutta?

  1. Hyde
  2. Elijah Impey
  3. Lemaistre
  4. Monson
Answer: 2.  Elijah Impey
46: By which of the following Acts were the Commercial Rights of East India Company Abolished?

  1. Regulating Act of 1773
  2. Charter Act of 1813
  3. Charter Act of 1833
  4. Charter Act of 1853
Answer: 3.  Charter Act of 1833
47: Who Was the founder of All India Muslim League?

  1. Sir Syed Ahmad Khan
  2. Nawab Saleem Ullah Khan
  3. Liyaqat Ali Khan
  4. Mohammad Ali Jinnah
Answer: 2.  Nawab Saleem Ullah Khan
48: Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of

  1. Bababudan
  2. Bailadila
  3. Dalli-Rajhra
  4. Gurumahisaini
Answer: 1.  Bababudan
49: The First Finance Commission was constituted in the year

  1. 1956
  2. 1953
  3. 1952
  4. 1951
Answer: 4.  1951
50: Which one of the following Settlements comprised Zamindar as middleman to collect the land revenue?

  1. Mahalwari Settlement
  2. Ryotwari Settlement
  3. Permanent Settlement
  4. None of the above
Answer: 3.  Permanent Settlement
51: Which of the following was the court language during the reign of Akbar?

  1. Hindi
  2. Urdu
  3. Persian
  4. Arabic
Answer: 3.  Persian
52: What were the districts called in the Vijaynagar empire?

  1. Nadu
  2. Khurram
  3. Kottam
  4. Janpad
Answer: 3.  Kottam
53: Which was the first National News Agency of India?

  1. The Indian Review
  2. The Free Press of India
  3. The Associated Press of India
  4. None of the above
Answer: 3. The Associated Press of India
54: The depiction of the stones of the previous lives of Gautama Buddha was first done in the art of

  1. Sarnath Pillar of Asoka
  2. Bharhut Stupa
  3. Ajanta Caves
  4. Eilora Caves
Answer: 2.  Bharhut Stupa
55: The British Parliament can do everything except make a woman a man and a woman a man?To whom is this statement ascribed?

  1. Dicey
  2. Hegal
  3. De Lolme
  4. none of above
Answer: 3.  De Lolme
56: Which of the following states did not come into being in 1987?

  1. Mizoram
  2. Arunachal Pradesh
  3. Goa
  4. Manipur
Answer: 4.  Manipur
57: The number of Zonal Councils in India is

  1. Five
  2. Four
  3. Seven
  4. Eight
Answer: 1.  Five
58: National Commission for Back ward Classes was established in

  1. 1994
  2. 1993
  3. 1995
  4. 1999
Answer: 2. 1993
59: Indravati Hydroelectric Project is the multipurpose projet of

  1. Maharashtra state
  2. Gujarat state
  3. Orissa State
  4. Tamil Nadu state
Answer: 3.  Orissa State
60: Which sector contributes the maximum share in National income of India?

  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. All the above have equal share
Answer: 3.  Tertiary
61: Shankarlal Guru committee was associated With

  1. Agricultural Marketing
  2. Agricultural production
  3. Public Distribution System
  4. None of above
Answer: 1.  Agricultural Marketing
62: IMF is the result of

  1. Hawana Conference
  2. Rome Conference
  3. Brettonwood Conference
  4. Geneva Conference
Answer: 3.  Brettonwood Conference
63: The Difference between Gross Domestic product and Net Domestic product is

  1. Government Revenue
  2. Net Indirect Tax (Indirect Tax Subsidy)
  3. Consumption of fixed Capital
  4. Net Capital Formation
Answer: 4.  Net Capital Formation
64: First share market in India was established in

  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Kolkata
  4. chennai
Answer: 2.  Mumbai
65: The acronym STD written on Telephone booth stands for

  1. Straight Telephone Dial
  2. Switch Telephone Dial
  3. Subscriber Telephone Dialing
  4. Save Telephone Dialing
Answer: 3.  Subscriber Telephone Dialing
66: India has signed a landamrk deal for sale of Dhruv Advance Light Helicopters (ALHs) with

  1. Venezuela
  2. Peru
  3. Ecuador
  4. Chile
Answer: 3. Ecuador
67: Humidity is measured by which of the following instrument?

  1. Barometer
  2. Thermometer
  3. Hygrometer
  4. Hydrometer
Answer: 3.  Hygrometer
68: Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named

  1. Geetanjali
  2. Rajtarangini
  3. Chokher Bali
  4. Kapal Kundala
Answer: 1. Geetanjali
69: Which of the following department of Indian Government takes care of education of children with physical disabilities?

  1. Ministry of Welfare
  2. Ministry of Sports
  3. Ministry of HRD
  4. Ministry of Rural Development
Answer: 1. Ministry of Welfare
70: Amrita Pritam’s work “A Revenue Stamp” is

  1. A book of stories
  2. A novel
  3. A biography
  4. An autobiography
Answer: 4.  An autobiography
71: “Nadi Ke Dweep” is the creation of

  1. Nirmala Verma
  2. Krishna Sobit
  3. Gajanan Madhav Muktibodh
  4. Sachidananda Heeranand Vatsyayan Agyeya
Answer: 4.  Sachidananda Heeranand Vatsyayan Agyeya
72: The poetic work “Rashmirathi” was written by

  1. Maithilisharan Gupt
  2. Mahadevi Verma
  3. Ramdhari Singh Dinkar
  4. Surya Kant Tripathi Nirala
Answer: 3.  Ramdhari Singh Dinkar
73: “Operation Black Board” refers to providing schools with

  1. Enough number of black boards
  2. New type of black boards
  3. Training for using new type of black boards
  4. All essential learning materials.
Answer: 4.  Training for using new type of black boards
74: Transistors used in electronic equipments are mostly made of

  1. Silver
  2. Copper
  3. Silicon
  4. Carbon
Answer: 3.  Silicon
75: The disease diphtheria affects

  1. Lungs
  2. Intestine
  3. Throat
  4. Body joints
Answer: 3.  Throat
76: Which of the following is the brightest planet as seen from the earth?

  1. Mercury
  2. Uranus
  3. Venus
  4. Mars
Answer: 3.  Venus
77: The Harry Potter series is written by

  1. K K Rowling
  2. K J Rowling
  3. J K Rowling
  4. A K Rowling
Answer: 3.  J K Rowling
78: The most common communicable disease is

  1. Influenza
  2. Typhoid
  3. Cholera
  4. Polio
Answer: 1.  Influenza
79: Among the following, the richest source of protein is

  1. Ground Nut
  2. Rice
  3. Potato
  4. Apple
Answer: 1.  Ground Nut
80: Taoism is a school of

  1. Chinese philosophy
  2. Japanese philosophy
  3. Buddhist philosophy
  4. Sri Lankan philosophy
Answer: 1.  Chinese Philosophy
81: Hydrogen is used instead of Helium to fill balloons for meteorology because

  1. of its low density
  2. It is not very reactive under normal conditions
  3. It is almost insoluble in water
  4. It can be prepared easily
Answer: 1.  of its low density
82: The most abundant element in the earth’s crust is

  1. Silicon
  2. Aluminium
  3. Nitrogen
  4. Oxygen
Answer: 4.  Oxygen
83: Stainless steel is an example of

  1. A metallic compound
  2. A homogeneous mixture
  3. A heterogeneous mixture
  4. An inorganic compound
Answer: 1.  A metallic compound
84: The Non-Cooperation Movement was ultimately withdrawn by Mahatma Gandhi

  1. On the directions of the Party
  2. On account of amicable settlement with the British
  3. On account of violent incidents at Chauri-Chaura
  4. On account of excessive repression by the Government
Answer: 3.  On account of violent incidents at Chauri-Chaura
85: The Preamble of the Constitution after 42nd amendment declares India

  1. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
  2. Sovereign Democratic Republic
  3. Federal Democratic Republic
  4. Federal Socialist Democratic Republic
Answer: 1.  Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
86: The International Date Line is the

  1. Equator
  2. 0° Longitude
  3. 88° East Longitude
  4. 180° Longitude
Answer: 4.  180° Longitude
87: The real executive power under a Parliamentary Government rests with

  1. The Parliament
  2. The King
  3. The Council of Ministers
  4. The Civil Servants
Answer: 3.  The Council of Ministers
88: Who among the following was the first Maratha Ruler to get legal recognition from the Mughals?

  1. Sahuji
  2. Shivaji
  3. Balaji Baji Rao
  4. Sambhaji
Answer: 1.  Sahuji
89: The average solar day is approximately

  1. 24 hrs
  2. 24 hrs 15 minutes
  3. 24 hrs 52 minutes
  4. 24 hrs 15 Second
Answer: 1.  24 hrs
90: The constellation Sapta-Rishi is known to westerns as the

  1. Seven Monks
  2. Alpha Centauri
  3. Big Dipper
  4. Small Bear
Answer: 3.  Big Dipper
91: One kilobyte is equal to

  1. 1000 bytes
  2. 1024 bytes
  3. 100 bytes
  4. 1023 bytes
Answer: 2.  1024 bytes
92: Which of the following is a cellulose fiber?

  1. Cotton
  2. Wool
  3. Rayon
  4. Polyester
Answer: 1.  Cotton
93: Which of the following is not an example of Operating System?

  1. Windows 98
  2. BSD Unix
  3. Microsoft Office XP
  4. Red Hat Linux
Answer: 3. Microsoft Office XP
94: Which of the following vitamins helps in the absorption of calcium?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Answer: 4.  Vitamin D
95: Dengue fever is spread by

  1. Aedes aegypti mosquito
  2. Common House flies
  3. Anophilies mosquito
  4. Rodent like rats and squirrels
Answer: 1.  Aedes aegypti mosquito
96: Which of the following is not a fundamental right of the Indian citizens?

  1. Right to property
  2. Right to freedom of expression
  3. Right to vote
  4. Right to remain silence
Answer: 1.  Right to property
97: Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?

  1. Param
  2. Super 301
  3. Compaq Presario
  4. CRAY YMP
Answer: 1.  Param
98: Genome is the key to tomorrow’s medical practices because

  1. It unleashes an information revolution
  2. It provides a new outlook into medicine
  3. It is a new way of making drugs
  4. It can enable customized medicines.
Answer: 2.  it provides a new outlook into medicine
99: Which of the following is not a missile tested in Indian Missile Programme?

  1. Agni
  2. Trishul
  3. Prithvi
  4. Arjun
Answer: 4.  Arjun
100: Mahatma Gandhi started his struggle against apartheid in

  1. Natal
  2. Transvaal
  3. Johannesberg
  4. Champaran
adv
Post a Comment