SSC Data Entry Operator: Solved Question Paper

adv

1. The banks use ................ device to minimize conversion process.
(a) Keyboard
(b) MICR
(c) OCR
(d) Scanner
2. .................. can't be used for source of data automation.
(a) POS terminal
(b) OCR
(c) Keyboard
(d) UPC
3. Under which case will intranet be an effective networking tool?
(a) In a distributed decision-making environment
(b) Where heterogeneous applications are involved
(c) In a centralised organization
(d) In a decentralised organization
4. When an organization gives contract for development of software, it has to give data to the service provider. In Such cases, the ownership of data should be_________
(a) Transferred to the service provider
(b) With the client/organization that outsource services
(c) Shared by both parties
(d) Not transferred
5. A modem performs_________
(a) Modulation
(b) Demodulation
(c) Data compression
(d) All of these
6. Which of the following is NOT done by modem?
(a) Transmission Speed
(b) Data Accuracy
(b) Error detection and Correction
(d) Data Compression
7. A program coded in programming language is____________.
(a) Target code
(b) Source code
(c) Block
(d) None of these
8. "Platform" in computer world means___________.
(a) Computer hardware used
(b) Operating Systems used
(c) Both of these
(d) None of these
9. Which of these biometric tools use thermal sensors along with infrared rays for identification?
(a) Key stroke dynamics
(b) Iris Retinal scans
(c) Speech recognition
(d)Fingerprint scanning
10. What is incorrect about software?
(a) It can manipulate computer
(b) It has programs, instructions
(c) It can be touched
(d) It can be touched
11. Disadvantage of distributed database is.
(a) Unreliability
(b) Easy implementation
(c) Insecurity
(d) High communication cost
12. Which of the following transmission techniques let computer to alternatively send and receive data?
(a) Simplex
(b) Half duplex
(c) Full duplex
(d) Multiplexing
13. What is NOT a feature of networking?
(a) Reliability
(b) Greater storage space
(c) Connectivity
(d) All are features of networking
14. Taking back-up of a file against crash is a
(a) Preventive measure
(b) Curative measure
(c) Decisive measure
(d) None of these
15. A memory that is referred by its contents instead of physical address is called ________
(a) Associative memory
(b) Content addressable storage
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
16. Most dangerous risk in leaking of information is :
(a) Ready access to online terminals
(b) Online processing of data
(c) Ignorance about the existence of risk
(d) All of these
17. A camera is an
(a) Input device
(b) Can be either input or output
(c) Processing machine
(b) Output device
18. Using anti-virus software is
(a) Preventive measure
(b) Detective measure
(c) Corrective measure
(d) All the above
19. An online transaction is
(a) One that is done in real time
(b) Transaction done via internet
(c) One that is done via telephone
(d) None of these
20. A clerk in a bank has to access data n customer account. Logical access control for these users would be.
(a) Use of individual passwords
(b) Use of an Accounts Receivable Section password
(c) Use of individual passwords plus separate access passwords for customer data and product data
(d) Can't say
21. To stop unauthorized access to the computer system we should
(a) Have a trustworthy system administrator
(b) Have a good passwords policy
(c) Have a sound encryption policy
(d) All of the above
22. Which cannot assure data accuracy in an application?
(a) Limit and reasonableness test
(b) Echo checking
(c) Control total
(d) None of these
23. Maximum storage space is available on
(a) CDs
(b) ROM
(c) Hard disks
(d) Floppies
24. Jon Von Neumann developed:
(a) First electronic chip flip flop
(b) Stored-program concept
(c) The first electronic computer
(d) None of these
25. Which of the following is single user computer with many features and good processing power?
(a) Minicomputer
(b) Workstation
(c) Macintosh
(d) None of these
Answers
1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (c) 10. (d)
11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (b) 15. (b)16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (a)
21. (b) 22. (a) 23. (b) 24. (a) 25. (b)
adv
Post a Comment